Hoe laat is het in Engeland?

Het is morgen in Engeland, zaterdag 25 mei 2024

Hier kun je zien hoe laat het nu in Engeland is. Als u niet zeker weet welke dag het is, wordt ook weergegeven, zowel de datum als de tijd van de dag in Engeland. Dus of het nu ochtend, middag, avond of middernacht is in Engeland. De informatie over zowel tijd als datum wordt elke seconde automatisch bijgewerkt en toont de tijd en datum in Engeland.

Over het land Engeland

Engeland is een land dat in het noordwesten van Europa ligt. Het land wordt in het noorden begrensd door Schotland en Wales, in het westen door de Atlantische Oceaan en de Ierse Zee en in het zuiden door het Kanaal. De hoofdstad van Engeland is Londen. Het aantal inwoners van Engeland bedraagt meer dan 55 miljoen.

De geschiedenis van Engeland gaat terug tot het Paleolithicum, ongeveer 450.000 jaar geleden. De eerste bewoners van Engeland waren jager-verzamelaars. De Kelten vielen Engeland binnen in de 4e eeuw voor Christus, en de Romeinen volgden in 43 na Christus. Na het vertrek van de Romeinen in 410 na Christus werd Engeland overspoeld door Germaanse stammen. In 1066 viel Willem de Veroveraar Engeland binnen en nam de macht over. De Noormannen heersten meer dan twee eeuwen over Engeland.

In 1215 werd koning John gedwongen de Magna Carta te ondertekenen, waarin de macht van de koning werd beperkt en bepaalde rechten voor het volk werden vastgelegd. Het Engelse Parlement werd in 1265 opgericht. In 1485 greep Hendrik VII de macht over Engeland en stichtte de Tudor-dynastie. De Tudors regeerden meer dan een eeuw.

In 1603 werd Jacobus VI van Schotland Jacobus I van Engeland toen hij Elizabeth I opvolgde na haar dood. Tijdens het bewind van Jacobus I begon de Engelse Burgeroorlog. De oorlog werd uitgevochten tussen de Royalisten, die de koning steunden, en de Parliamentarians, die het Parlement steunden. De parlementariërs wonnen en in 1649 werd koning Karel I terechtgesteld. Engeland werd voor elf jaar een republiek.

In 1660 werd Karel II weer op de troon gezet en werd de monarchie hersteld. In 1707 werden Schotland en Engeland verenigd tot Groot-Brittannië. In 1714 werd George I koning van Groot-Brittannië. In 1801 werd Ierland aan Groot-Brittannië toegevoegd om het Verenigd Koninkrijk te vormen.

Koningin Victoria regeerde van 1837 tot 1901. Tijdens haar regeerperiode werd Groot-Brittannië een leidende wereldmacht. In 1867 werd Canada toegevoegd aan het Britse Rijk. Australië en Nieuw-Zeeland werden in 1901 toegevoegd.

In 1914 doet Groot-Brittannië mee aan de Eerste Wereldoorlog. In 1917 neemt de Britse regering de Balfour-verklaring aan, waarin de stichting van een Joods thuisland in Palestina wordt beloofd. In 1939 doet Groot-Brittannië mee aan de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog begonnen de Britse kolonies onafhankelijk te worden. De laatste kolonie, Hong Kong, werd in 1997 aan China teruggegeven.

Tegenwoordig is Engeland een constitutionele monarchie met een parlementaire democratie. Het staatshoofd is koningin Elizabeth II. Het hoofd van de regering is premier Theresa May. Engeland is lid van de Europese Unie, maar stemde in 2016 voor uittreding. De economie van Engeland is een van de grootste van Europa, en het land is een toonaangevend financieel en cultureel centrum. Engeland is ook de thuisbasis van enkele van 's werelds beroemdste toeristische bestemmingen, zoals Stonehenge, Hadrian's Wall, en Westminster Abbey.

Kaart van Engeland

Hieronder zie je een kaart van Engeland waarop staat waar ter wereld het land zich bevindt.